Разговор със Силвия Чолева за “Деви, рицари, кралици”

http://bnr.bg/post/100408860

mid-big-web-devi-ricari-kraliciТакива се „героините” на книгата на проф. Миглена Николчина, която увлекателно разказва за жената и любовта, жената и творчеството през Средновековието и Ренесанса. Вещици, девственици, добродетелни жени, музи, монахини и пророчици, прекрасни дами, живели през тези векове, са във фокуса на авторката, която с лекота и усмивка разкрива известни и по-малко известни факти около биографиите и легендите за фигури от европейската културна история като Хилдегард, Беатриче, Лаура или Гаспара Стампа и Анна Комнина, на любовни двойки като Микеланджело и Витория Колона или възпяването на три любими от Пиер дьо Ронсар – „принц на поетите и поет на принцове”… 
Макар да става дума основно за жените и отстояването на мястото им в културата и историята на Средновековието и Ренесанса, читателят вижда ясната картина на живота в тези времена, на нравите и илюзиите на хората от тогава. 
Подготвени преди години за излъчване по радиото и допълнени и редактирани днес, текстовете в тази книга са свежи, любопитни, разказани динамично, с дълбоко познание и очарователна ирония.

Advertisements
This entry was posted in Новини/News. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s